Välkommen

Mångberg är en gammal hemfäbod, dit Solleröbönderna drog tidigt om vårarna för att lämna sent om hösten. Dit fördes djuren på det första grönbetet. Senare på sommaren fördes de vidare till de s.k. långfäbodarna högre upp i skogen. I Mångberg bedrevs jordbruk, där odlades säd och bärgades hö för vinterns behov. Vid ån anlades kvarn, tröskverk, vadmalsstamp och så småningom en såg.

Idag är många av gårdarna i Mångberg och Holen fritidshus. Här finns en mycket trevlig badplats på sommaren, och på vintern kan man åka längdskidor,spark och skridsko på Mångsjön eller bara dra upp en Abborre.

Välkommen!

Majstångsresning och Såg- och Fäboddag i Mångbergs fäbodar helgen den 15-16 juli 2023.
Lördagen den 15 juli kl 18-24 bjuder Mångbergs och Holens fäbodlag återigen in till traditionell majstångsresning vid dammen. Som vanligt blir det lekar och dans kring majstången, lotteri, pilkastning och chokladhjul, glödstekt sill och korvgrillning, ett spännande ank-race samt kiosk och kaffeservering. Det blir också dragkamp över dammen och dans på dansbanan.
Söndagen den 16 juli kl 12-15 är det Såg- och Fäboddag. Då är den gamla vattendrivna ramsågen i full verksamhet. Vidare finns hantverkare på plats, det blir visning av olika djur, dessutom kolbullar samt kiosk och kaffeservering.
Anmäl dig gärna att hjälpa till med någon av uppgifterna.
Hjärtligt välkomna!


Dalarnas museum har presenterat en film som visar hur det gick till i början av förra seklet, när man högg timmer och flottade nedför Mångån. Där visas även vår fina såg så som den kördes på den tiden.

Klicka på bilden för att visa filmen!


Du som vill vara med i fäbodlaget som medlem eller bara stödjande, anmäl dig till Håkan Bond, mejladress hittar du under fliken "styrelsen"! Mångbergs och Holens fäbodlags bankgiro 509-6862 eller
Swish 123 680 0270 står alltid öppet för givare!
Märk inbetalningen tydligt med avsändare.


Obs!
Glöm ej att vid ägarbyte för fastighet eller flytt/adressbyte, anmäla detta till styrelsen!
Det underlättar att utskick och information kommer till rätt ägare och adress.
Kontaktuppgifter för fäbodlaget.
Postadress : Mångbergs och Holens fäbodlag,
c/o Ulf Edvardsson, Stackvägen 28, 191 34 Sollentuna.
Swishnummer 123 680 0270


Titta under fliken "Aktiviteter", så att du inte missar något!